سویق
- سویق عبارت است از تفت دادن آرد برخی حبوبات و در حالت کلی منظور از سویق، سویق گندم و جو هست و در باقی سویقها قید آن نیز میآید.
روش تهیه سویق گندم و جو:
- 1 گندم و جو را شسته و در آفتاب خشک شود.
- 2ابتدا گندم یا جو را آسیاب و الک کرده تا سبوس آن جدا شود.
- 3آرد بمدتنیم الی یک ساعت و به آرامی و سبوس جداگانه و بمدت 20 الی 30 دقیقه تف داده شود.
- 4سبوس را دوباره آسیاب میکنیم)تا شبیه آرد، نرم شود(
- 5سبوس و آرد را با همدیگر مخلوط کرده و استفاده میکنیم.
طریقه تهیه سویق حبوبات
- حبوبات را ابتدا بدون هیچ ماده افزودنی تف داده تا کاملاً برشته شود سپس آن را آسیاب کرده و آرد میکنند.
نکاتی در تهیه سبوس
- 1روش اهل تسنن تف دادن دانه گندم یا جو قبل از آسیاب کردن است که مردود میباشد چون باعث سوختن سبوس و تف نخوردن گندم میشود.
- 2در صورت تف دادن همزمان آرد گندم و سبوس نیز سبوس میسوزد.
- 3سبوس حاوی اقسام ویتأمین دی میباشد که در سویق مقدار آن باید حداقل 50 درصد باشد.
- 4سبوس بدون تف دادن جذب نمیشود.
- 5عدم استفاده از سبوس باعث بیماری است که منجر به مرگ میشود.
- 6در صورت تهیه اصولی، موقع خوردن احساس گرما میشود(حتی اگر در یخچال و فریزر باشد)
- 7سمنو در صورتی که از شکر خوب استفاده شود مانند سویق است.
- 8آرد و سبوس باید به مقدار زیاد آسیاب شوند تا نرم گردند.
طریقه شستن سویق
ابتدا روی سویق آب ریخته و مخلوط کنند و بگذارند تا تهنشین شود. سپس آب آن را خالی کنند و آن را در پارچهای بریزند و آب آن را جدا کنند.
نکته 1: سه یا هفت مرتبه این کار را انجام دهند.
نکته2: این کار نشاسته را از سویق جدا میکند و آنچه باقی میماند مواد مفید مخصوصاً ویتأمینهای ب است.
نحوهی مصرف:
- 1 بصورت عمومی، در ناشتا دو قاشق غذاخوری بصورت خشک (بیشتر هم میشود مصرف کرد) مگر در مواردی که روش آن آمده است.
- 2برای نوزاد به مقدار کم با شیر یا آب یا شکر سرخ مخلوط شود.به نوزاد از روز اول تولد میتوان سویق داد بمیزان کم مثل سرلاک و ...
- 3بصورت مخلوط با روغن زیتون نیز استفاده میشود.بدین صورت که:روغن زیتون را با سویق مخلوط کرده و استفاده شود) تف داده نشود (.
- 4با خرما، شیر و عسل نیز میتوان استفاده کرد.با عسل و روغن بصورت حلوا نیز درست میشود.
- 5مصرف حداقل دو تا چهار هفته قبل از بارداری و بعد از آن) جهت جلوگیری از ناقص الخلقه بودن و ضعف بچه بسیار مفید است (زیرا سویق، درمان تمام معلولیتهای زمان بارداری است.
- 7بهمراه سماق و شکر سرخ بنابر ذائقه میتوان استفاده کرد.مصرف با شکر سرخ برای مردان مضر و سبب ضعف قوه جنسی میشود ولی برای کودکان مفید است.
و بهترین و تأثیرگذارترین روش مصرف سویق بصورت ناشتا و خشک و بمیزان حداقل دو کف معادل سه قاشق است)اگر با آب خورده شود خواص آن کم میگردد( افراد بیمار و تب دار باید بعنوان غذا از سویق استفاده کنند.
خواص سویق گندم و جو
) - 1رفع عطش زیاد اگر نم زده شود و به آن شکر اضافه شود(
- 2مقوی و انرژی دهنده)سویق جو (
- 3چاق کننده)سویق گندم (
- 4تقویت کننده و استحکام دهنده استخوان)در شکستگی و رشد استخوان و مغز آن(
) - 5تقویت ساق پا(مفید برای ورزشکاران؛ ولی بایستی هفت بار شسته شود.
- 6پیشگیری و درمان پوکی استخوان) بهمراه هسته سنجد(؛ ولی بایستی هفت بار شسته شود.
- 7رویاندن گوشت؛ مخصوصاً اگر بهمراه روغن زیتون مصرف شود.
- 8تقویت کننده بدن، و رفع ضعف بعد از سه روز استفادهی سویق جو، افزایش نیروی شانهها در صورت استفاده بمدت چهل روز
- 9استخوان ساز؛ و جایگزین بلاشک قرص استخوان ساز غربی که از مردار بدست میآید.و بهترین دارو برای افراد معلول و فلج
- 10تقویت کننده کودکان، که باید بهمراه شکر خوب داده شود.و باید دانست:سویق بهمراه شکر سرخ برای مردان مضر است و باعث کاهش قوه باه میگردد.
) - 11افزایش قوه جنسی(موجب افزایش جماع،)بهمراه روغن زیتون(
- 12نازک کردن و زیباکردن پوست صورت)بهمراه روغن زیتون(
- 13مصلح غذایی کلهپاچه و مغز حیوانات؛ که باید بعد از خوردن کلهپاچه استفاده شود.
- 14غذای کامل و سیر کردن فرد گرسنه.
- 15هضم کردن غذای فرد سیر.
- 16درمان برسام)ورم پرده حجاب حاجز(
- 17مناسب بعنوان غذای بیمار؛ و در روایات شفا لقب گرفته است.
- 18دفع کننده هفتاد بلا.
- 19درمان تب؛ ولی سه یا هفت بار شسته شود.
- 20بهترین دارو برای معلولین و فلجها.
- 21جایگزین اسید فولیک و قرص آهن، و درمان کمخونی.
- 22افزایش شیردهی بانوان.
- 23درمان تکرر ادرار) ناشی از گرما(
- 24درمان چربی و فشار خون.
- 25درمان کلیه بیماریهای دستگاه گوارش مانند ترش کردن معده، بیماریهای معده و روده.
- 26جوان نگه داشتن روده بزرگ.
- 27جلوگیری از پیری.
- 28پیشگیری از بسیاری از بیماریها.
- 29درمان غلبه صفرا(صفرا را از بدن خارج میکند)
- 30درمان غلبه بلغم و سودا (بلغم و سودا را از معده جدا میکند)
- 31کنترل قند افراد دیابتی (سویق جو)
- 32ترکیب سویق جو و گندم تقویت کننده و چاق) کننده مناسب برا کودکان و افراد ضعیف و لاغر(
- 33درمان خستگی زودرس
نکات
- 1کاربرد در علم ارتوپدی استخوان و مفاصل جهت زانو، گردن، کمر درد مخصوصاً در سنین بالا.
- 2سویق سفارش جبرئیل بر پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله است.
- 3بهترین سحری است در روایت، خرما و سویق با هم ذکر شده است.
- 4توصیه به همراه بودن در سفر.
- 5توصیه اکید به دادن سویق به کودکان) سبب رویاندن گوشت و استحکام استخوان میشود(
- 6زن و مرد چند روز قبل از همبستری بهتر است سویق بخورند.
سویق گندم
- چاق کننده و بسیار مناسب کودکان، زنان باردار و…
- مقوی
- افزایش دهنده نیروی جنسی
- درمان زوذ انزالی
- درمان سستی کمر، برای درمان تقویت جنسی و افزایش قوه باه بایستی بهمراه روغن زیتون مصرف شود،) سه قاشق سویق و یک قاشق روغن زیتون(
سویق جو
- تقویت کننده.
- یکی از درمانهای دیابت
- کاهش دهنده قند، در صورت مصرف با هر وعده غذایی بمیزان دو قاشق غذاخوری در مدت کوتاهی باعث قطع انسولین میشود
- کم بودن نشاسته و کربوهیدرات نسبت به گندم.
- برطرف کننده برسام
- لاغر کننده در صورتیکه بصورت خشک بجای وعده صبحانه خورده شود بدون ایجاد ضعف
در صورت شستن سویق جو:
- قوت را در پاها نازل میکند.
- مخصوص افراد دیابتی
سویق سیب
- درمان خون دماغ.
- قطع کننده تب
- درمان مسمومیت و دفع انواع سموم بدن مانند مواد مخدر باقی مانده در بدن
- درمان عقرب گزیدگی و مار گزیدگی
- درمان انواع زهرها
روش تهیه:سیب را ورقه ورقه و خشک شود و بعد از آسیاب، بدون روغن تف داده شود.
سویق برنج
نکته: روش تهیه مانند سویق گندم و جو همراه سبوس میباشد
- درمان اسهال
- گشاد کننده رودهها
-بهترین چاق کننده برای کسانی که بعلت بیماری لاغر شدهاند
سویق سنجد
تف داده پودر سنجد کامل بهمراه هسته
- رشد و تحکیم بدن بویژه استخوان ساز
- افزایش دهندهی شیر مادر
- مقوی
- موثر در رشد و تحکیم بدن
سویق نخود: برطرف کنندهی مشکلات و ضعف کمر-تقویت عمومی.
سویق کامل : سویقی که شامل تمام سویقهاست که تمام خواص سویقها را دارد.
سویق کودک : همان سویق کامل است با این تفاوت که ذرات آن ریزتر و قابل انحلال در شیر است.
سویق گاورس، سویق کنار، سویق دانه انار، سویق کدوتنبل و...
هشدار
نان، حلوا، حلیم، همگی حرارت دادن گندم هستند با افزونههایی متفاوت، و در روایات معصومین علیهم السلام برای هر کدام از اینها خواص معجزه آسایی ذکر شده است!هر چند با دستکاری بدون اجازه بشر، هر یک از اینها تبدیل به یک سم مهلک شده است! یعنی نان بدون سبوس، حلوا با شکر سفید چغندر، حلیم با آرد سفید، و گوشت مرغ ماشینی، و سویق با نام قاووت، با آرد تصفیه شده و افزودن شکر سفید، خواص معجزه آسای خود را از دست داده و به دیگر دشمنان سلامتی انسان پیوستهاند.
توضیحات مبحث سویق
سویق؛ بهترین سحری:
- امیر المؤمنین علیه السلام میفرمایند »بهترین سحرى سویق و خرما است «
سویق؛ غذای پر برکت:
- امام باقر علیه السلام میفرمایند»: سویق، چه قدر پُربركت است!اگر انسان در حالى كه سیر است، آنرا بخورد، غذا را گوارش مىدهد و اگر در حالى كه گرسنه است، بخورد، او را سیر مىسازد«
سویق؛ غذای مسافرتی:
- امام باقر علیه السلام میفرمایند»: سویق، چه نیكو توشهاى در سفر و در حضر است «!.
سویق موجب رویش گوشت و استحکام استخوان:
- امام صادق علیه السلام میفرمایند»: سویق، گوشت مىرویاند و استخوان را استحكام مىبخشد«.
سویق غذای کودک:
- امام صادق علیه السلام میفرمایند »:به كودكانتان درخردسالیشان سویق بدهید؛ چرا كه گوشت مىرویاند و استخوان را استحكام مىبخشد«
سویق درمان کودکان نارس:
- المحاسن ـ عَیثَمه، بر امام صادق علیه السلام وارد شد.امام صادق علیه السلام به او فرمود: «چرا مىبینم تن فرزندت، نحیف است؟. گفت: او بیمار است .امام علیه السلام به او فرمود:به او سویق بخوران؛ چرا كه گوشت مىرویاند و استخوان را استحكام مىبخشد»
چله سویق:
- الکافی؛ امام صادق علیه السلام میفرمایند »:هركس چهل روزْ سویق بخورد، بازوانش پُرتوان مى شود.«
سویق لطیف کننده پوست و توانمندساز قدرت جنسی:
- الکافی؛ امام صادق علیه السلام میفرماید»:خوردن سویق با روغن زیتون، گوشت مىرویاند، استخوان را استحكام مىبخشد، پوست را نازك مىكند و بر توان جنسى مىافزاید«
سویق درمان تب:
- الکافی؛ امام صادق علیه السلام میفرماید»:درون تبدار را از سویق شسته، پُر كنید.سه بار در آب شسته شود آنگاه به او خورانده شود«
- مکارم الاخلاق؛ حضرت زين العابدين علیه السلام میفرماید»:شكم تبدار را با سويق و عسل سه بار پر كنيد و از اين ظرف به آن ظرف بريزيد و به كسى كه تب دارد بخورانيد، كه تب داغ را مىبرد و به وحى عمل كردهايد«
سویق دوری از۷۰ گونه بلا:
- امام صادق علیه السلام میفرماید»:سویق، تلخه را از تن، و بلغم را از معده، كاملاً جدا مىكند و هفتاد گونه بلا را دور مىسازد«
سویق درمان برص:
- المحاسن؛ عن أبي عبد الله علیه السلام میفرماید»:سویق خشك، سفيده)پيسى یا سفيده چشم( را ببرد
- مکارم الاخلاق؛ امام كاظم علیه السلام میفرماید: »سویق خشك و آبگوشت گاو، پیسى را از میان مىبرند.«
سویق درمان عطش:
- ابو هاشم جعفرى»: در محضر امام رضا علیه السلام بودم.به سختى تشنه شدم؛ امّا از هیبت ایشان ترسیدم كه در مجلس ایشان، آب بطلبم.امام علیه السلام خود، آبى طلبید و جرعهاى از آن نوشید و سپس فرمود: اى ابوهاشم!بنوش؛ چرا كه سرد و خوب است. نوشیدم. سپس دیگر بار، تشنه شدم.امام علیه السلام به خدمتگزارْ نگریست و فرمود: نوشابهاى از آب و مقدارى سویق و شكر برایش بیاور.آنگاه فرمود:سویق را مرطوب كن و قدرى شكر رویش بپاش، پس از آن، به من فرمود:اى ابوهاشم! بنوش؛ چرا كه عطش را از میان مىبرد.«
سویق درمان برسام التهاب پرده دیافراگم
- الكافى؛ به نقل از سیف تمّار:یكى ازهمراهانم در مكّه به بیمارى بَرسام، مبتلا شد.من به حضور امام صادق علیه السلام رفتم و او را آگاهاندم. به من فرمود »:سویق جو به او بخوران؛ چرا كه به خواست خداوند، بهبود خواهد یافت. آن، غذایى در درون تن بیمار است. ما جز دو روز)یا دو بار(به او سویق ندادیم، مگر این كه همراه ما، بهبود یافت
سویق درمان ضعف معده:
- الكافى؛ امام صادق علیه السلام فرمود »:سویق عدس، تشنگى را از میان مىبرد، معده را تقویت مىكند، درمان هفتاد درد در آن است، صفرا را خاموش مىكند و درون را سردى مىبخشد.ایشان، چون سفر مىكرد، از این سویق، جدایى نداشت.«
سویق درمان غلبه خون:
- امام صادق علیه السلام چون در كسى از خدمت گزارانش خون به جوش مىآمد، به وى مى فرمود»:از سویق عدس بخور؛ چرا كه جوشآمدگىِ خون را فرو مىنشاند و حرارت را خاموش مىكند«
سویق درمان اسهال:
- بحار الانوار؛ از ابن كثير است كه اسهال گرفتم و امام ششم علیه السلام فرمود »:سویق گاورس با آب زيره بخورم و خوردم و شكمم بند آمد و خوب شدم«
سویق درمان درد شکم:
- السرائر؛»روایت شده كه یكى از اصحاب امام صادق علیه السلام، از شكم رَوىاش نزد ایشان اظهار ناراحتى كرد.امام علیه السلام به او فرمود كه قدرى سویق برنج برگیرد و بیاشامد.او این كار را انجام داد و بهبود یافت.«
سویق درمان مسمومیت:
- امام صادق علیه السلام میفرمایند»: براى مسمومیّت، دارویى سودمندتر از سویق سیب، سراغ ندارم«
- الكافى »:ایشان، چون كسى از اهل خانه را مار یا كژدم مىگزید، مىگفت:به او سویق سیب بخورانید»
سویق درمان وَضَح برص
- مرآة العقول؛ عن أبي إبراهيم علیه السلام قال »:السَّوِيقُ وَ مَرَقُ لَحْمِ الْبَقَرِ يَذْهَبَانِ بِالْوَضَحِ». یعنی؛ امام کاظم علیه السلام در مورد سویق چنین فرمودند: «سویق، و آبگوشت با گوشت گاو، برص را از بین می برند.«
سویق درمان خون دماغ:
- الكافى؛ به نقل از ابن بُكَیر» :سالى در مدینه به خون دماغ مبتلا شدم، یارانمان از امام صادق علیه السلام درباره چیزى كه مانع خونریزى بینى شود، پرسیدند. به آنان فرمود:به او سویق سیب بدهید.آنان به من از این سویق خوراندند و خونریزى بینىام قطع شد «
سویق درمان خونریزی زنان:
- الكافى؛ از على بن مهزيار كه كنيزش دچار خونريزى حيض شد و بند نيامد تا نزديك مرگ رسيد و ابى جعفر عليه السلام به او فرمود»:سویق عدس بخورد و خورد و خون ریزی متوقف شد«.
سویق درمان اخلاط:
- امام صادق علیه السلام میفرماید »:خوردنِ سه كف دست، سویق خشك در حالت ناشتا، بلغم و تلخه را خشك مىكند، تا جایى كه تقریباً چیزى را از آن بر جاى نمىگذارد«
- امام صادق علیه السلام میفرمایند »:سویق خشك، چون ناشتا خورده شود، حرارت را خاموش مىكند و تلخه را فرو مىنشاند؛ امّا چون به روغنْ درآمیخته و خورده شود، این اثر را ندارد.«
- الكافى؛ به نقل از ابراهیم بن بسطام، از یكى از مردمان مَرْو»:امام رضا علیه السلام در روزگارى كه در میان ما بود، كسى را نزدمان فرستاد و سویق خواست. ما براى ایشان مقدارى سویقِ مرطوب فرستادیم. امام علیه السلام، آن را برگرداند و برایم پیغام فرستاد كه:سویق، چون خشك باشد و ناشتا خورده شود، حرارت را خاموش مىكند و تلخه را فرو مىنشاند؛ امّا چون تَر شود، این اثر را ندارد.«
- مكارم الأخلاق؛ به نقل از على بن سليمان»:نزد امام رضا عليه السلام كلّه پاچه خورديم. پس سويق خواست. گفتم: من سير شدهام.فرمود: اندكى از سويق، كلّه پاچه را هضم مىكند و دواى آن است.«
سویق درمان پوکی استخوان:
- الکافی؛ حضرت رضا علیه السلام فرمود»: سويق اگر شسته شود و هفت بار ظرف به ظرف شود تب را مىبرد و ساق پا را نيرومند ميسازد.«
*سویق؛ سفارش وحی »: سویق، به سفارش وحی درست شده است. «